Artikel ni memang bagus. Aku terbaca kat cari.com.my. Aku share kat sini. Semua orang pun tau kan...Sharing is Kering.
..........................................
Makanan pedas atau berempah sememangnya menjadi kegemaran masyarakat di
Malaysia. Tidak sah jika sesuatu jenis makanan tidak dihidangkan dengan
cili ataupun bahan yang membuatkan makanan tersebut menjadi pedas.
Ada pula yang suka memakan cili seperti memakan ulam. Amalan memakan
cili ini tidak digalakkan dijadikan sebahagian daripada tabiat pemakanan
harian terutamanya bagi golongan wanita.
Pakar gastroenterologist daripada India, Dr. SK Thakur berkata memakan
makanan pedas boleh mengakibatkan seseorang itu mendapat beberapa
penyakit yang serius.
Antara penyakit yang mungkin boleh dihidapi oleh mereka yang gemar memakan pedas berlebihan adalah seperti berikut :
Meningkatkan asid perut Rasa pedas pada cili di makanan
pedas itu sebenarnya berasal dari kombinasi asam. Jika masuk dalam
sistem pencernaan, dimana sebenarnya kadar asamnya pun tinggi, maka asam
dalam masakan pedas akan menambah jumlah asid di perut.
Gangguan perut akut
Peningkatan jumlah asid perut yang drastik, jika berlaku terus-menerus
akan mencetuskan gangguan lambung akut di lambung. Gejalanya mual,
muntah-muntah, demam, diare, sakit kepala dan muntah.
Peradangan
Hal ini adalah kelanjutan dari gangguan lambung akut, yang menyebabkan
perut terluka. Luka parah di perut ini membuat nanah muncul dan keluar
dari luka tersebut.
Sukar tidur atau insomnia
Makanan pedas meningkatkan suhu tubuh dan menyebabkan keluarnya
keringat. Ini menyebabkan anda sukar tidur. Oleh itu, pengambilan
makanan pedas ini disarankan adalah 3 atau 4 kali seminggu dengan kadar
yang tidak terlalu tinggi.
Untuk menurunkan kadar asam lambung yang meningkat, maka pengambilan
susu dan air kelapa muda akan membantu menurunkan, sehingga anda
terhindar dari gangguan pencernaan.
No comments:
Post a Comment